7.4.2011

גם אני רוצה לטעום יין


בדרך כלל כשאתם במסעדה או עם חברים בבית, ופותחים בקבוק יין. תמיד יש אחד
שבודק את היין, אומר לכם אם הוא טוב או לא, מקולקל  ואת טעמיו.
תמיד זה ניראה "פלצני" ובראש תמיד עולה המחשבה : "איך הוא יודע?, לכל יין יש אותו ריח וצבע".
ישנם מספר דרכים כדי ללמוד את תהליך טעימת היין. כאשר שימוש בחושים הוא מרכזי מאד, טעם,ריח וראייה
בהחלט משחקים כאן עניין. כמובן שניסיון הוא גם מרכיב חשוב.

כשאתם פותחים בקבוק חשוב לדעת, לקראת מה אתם הולכים.
איזה יין בעצם הולכים לטעום כדי לדעת לשפוט אותו, איזה זן ענבים/אזור עומד על הפרק.
שנת בציר והשתייכות לסדרה מסוימת ברמת היקב..

כאשר מוזגים את היין לכוס, מתחילים עם החוש הראשון, הראייה.
זה הזמן לבחון את היין מבחינת הצבע שלו. צבע של יין בתפיסה הכללית הוא אדום,
אך תגלו שיש מגוון רב של יינות שצבעם הוא גוונים של אדום, וכאלה המגיעים גם לשחור.
בעצם כאן נבדוק את צבע היין, כאשר יש יינות שאמורים להיות אדומים יותר(צעירים או למשל פינו נואר)
ויש כאלה שיהיו עמוקים יותר ולכיוון השחור. מכאן נבדוק את גיל היין.
עושים זאת על ידי הטיית הכוס כלפי הצד ומעל רקע לבן. כאן נגלה מין קשת בקצה היין.
אם הקשת קטנה מדובר ביין צעיר, קצת יותר עבה אומר קצת יותר מבוגר וכך הלאה. כמובן שאם הקשת
בצע חום מדובר ביין מקולקל או מבוגר מאד.

החוש הבא שנעזר בו, הוא הריח. מה שעושים זה בעצם  מסובבים את הכוס בעדינות, כדי שהארומות
של היין יעלו כלפי מעלה ונוכל להריח את היין. חובה לציין שישנם יינות שידרשו ממכם מספר סיבובי כוס,
ויש כאלה שפחות. תלוי בסוג היין. כאן בעצם מריחים את היין, ונותנים לדימויים לעלות. כשאומרים לכם
שמריחים פלפל,שוקולד או אפילו אוכמניות, אין זה אומר שהמרכיבים נמצאים בפנים, אלא שיש קמצוץ של ריח
שמעלה לכם את ההרגשה הזאת.מין גירוי כזה. יהיו יינות שיפגיזו אתכם בריחות ואז תצטרכו לעשות זאת לאט
ויהיו כאלה שפחות יאתגרו אתכם מבחינת הריח.

מבחינת רובכם פה יגיע העיקר של הטעימה. ובעצם זאת הטעימה בפועל.
זה הרגע ללגום קצת מהיין, לא לבלוע, אלא לתת ליין להתחכך בפה מימין לשמאל, וקדימה אחורה.
כך שתפעילו את מנגנוני הטעם שלכם, מכאן לכו לפי ההרגשה שלכם.
האם היין כבד בפה? סמיך? נעים? משתלט? תארו מה שאתם מרגישים בתוך הפה.
איזה טעם יש ליין? האם יש לו סיומת ארוכה?קצרה? נעימה? לא נעימה?.

זאת בעצם טעימת יין, לפי הספר כמו שנהוג להגיד.
לכל אדם יש חוש ריח וטעם שונה מלאחר, ולעיתים אחרים יזהו מה שאתם תזהו פחות או אחר.
זה בסדר. עם הניסיון וריבוי טעימות החושים יתחדדו.

שיהיה לכולם טעימה נעימה!


גלגל הטעמים, להעזר בו בזמן הטעימה

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה