24.2.2011

קצת על : אזור ואלפוליצ'לה

היא אחד מאזורי היין הגדולים באיטליה, אבל לא תמיד חובבי היין
מיודעים אליה כמו למשל בורדו,בורגון או קיאנטי.
ואלפוליצ'לה חבל באיטליה אשר שייך לאזור וונטו היא ללא ספק אחת המיוחדות
שבאזורי היין שיש בעולם.

האזור שנמצא צפונית  מרומא ומזרחה ממילאנו. מביא לעולם היין יחודייות.
תנאי מזג האוויר המיוחדים שלו כאשר הקרבה לאלפיים משפיעה על האקלים באזור.

באזור וונטו מכינים יין אך ורק מהענבים הגדלים באזור, כלומר מקומיים.
3 הזנים העיקרים הם מולינרה,קורבינה ורונדינלה. האזור ממנו מייצרים את
היינות נקרא ואלפוליצ'לה קלאיסקו ובעצם 40% מיינות האזור מגיעים משם.

הואלפוליצ'לה הבסיסים עדינים וקלים,כאשר יש כאלה שמשווים אותו ליינות הבוזולה
בגלל השחרור המוקדם לאחר הבציר.
יין סטנדרטי יהיה בין 11-12 % אלכוהול והעוצמתיים יהיו 15-16%.

מעל היין הבסיסי ישנו ה"סופריור" שאותו מיישנים לפחות שנה ותמיד יכילו 12% אלכוהול
לפי החוקים של ה DOC. על התווית כמובן יופיעו כל הסימונים המראים על איכות היין.

את היוקרה של האזור הביא האמרונה(AMARONE) אותו יין שמיוצר בשיטה אחרת
מכלל היינות אך עליו נרחיב בהמשך.
ב1980 יוצר לראשונה יין שנקרא "RIPASSO" אשר משעמותו בשפה פשוטה "עוד פעם מאותו..".
מכינים אותו מרסק השאריות של הענבים שמיודעים לאמרונה. עד לפני מספר שנים צויין השם ריפאסו
רק בתוית האחורית של היין, מכיוון שלריפאסו לא היה מעמד חוקי בחוקי ה DOC.
כיום הריפאסו מאוגד בחוקים  Ripasso della valpolicela DOC.
היין עצמו בעל גוף בינוני ומאפייינים אותו טעמי קינמון ווניל.
הריפאסו נחשב למספר 2 לאמרונה ומוצג כאלטרנטיבה זולה יותר של יין הדגל האזורי.

את מירב הכבוד כמו שנאמר מקודם, מקבל האמרונה. היין עצמו מיוצר כבר מאות שנים אך רק
ב100 שנה האחרונים קיבל והתעצב ליין שמכירים כיום.
את היין מייצרים ומביאים לאיכות הטובה ביותר בעיקר בבצירים חמים, והרעיון הוא ייבוש הענבים
וסחיטתם ברמה גבוהה יותר מבדרך כלל נתון שמעלה את רמת הסוכר.
משתמשים תמיד בענבים האחרונים להיבצר כאשר מביאים אותם למצב של עובש וריקבון.
לאחר מכן עוברים תהליך התייבשות שנמשך בין 3 ל 4 חודשים, תהליך זה מייצר ריכוזיות ליין.

אחר כך מיושן האמרונה לפחות עוד 5 שנים לפני השחרור לחנויות. החביות בהם משתמשים
לאמרונה בדרך כלל הם ישנים יותר, למרות שהיו נסיונות להשתמש בחביות חדשות. הליך זה
אמור לגרום לכך שהאמרונה יספוג פחות טעמי עץ.

היין עצמו בעל גוף מלא, ארומה יוצאת דופן, מוקה,שוקולד מריר ותאנים וטעמי ארץ.
בעל רמת אלכוהול גבוהה כיאה ליין עוצמתי.
גם לאחר הרכישה יש לשמור וליישן את היין עוד כ 4-5 שנים כדי  שהיין יגיע לשיאו
ושבאמת יהיה ניתן להנות ממנו.

באזור עצמו מייצרים עוד מספר של יינות אך לרוב מדובר בחלקות ספציפיות תלוי בייקב ובכרמים
שלו.

יצרנים בולטים באזור : טומאסי,טדסקי,ברטני,אלגריני וספרי.

מחירים בחנויות :   ואלפוליצ'לה - עד 60 שקלים
                         ריפאסו - עד 120 שקלים
                         אמרונה - החל מ 175 שקלים, תלוי באיכות האמרונה ומיתוג הייקב.


מפת ואלפוליצ'לה
אמרונה של טומאסי

                      



ואלפוליצ'לה של ברטני

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה