5.4.2011

דירוגי יין, מה זה?



עולם היין כידוע לכם הוא מגוון מאד. מכיוון שיש המון סוגי יין, אלפי יצרנים, צריך שיהיה סדר
כלשהו. מספר מבקרי יין החלו לדרג את היינות ע"פ מספר קריטריונים.
בין המגזינים הנחשבים ניתן למצוא את Wine Specteator, Wine Enthusiast, Wine Advocat.
מגזינים אלה מובלי דעת קהל.

בין המבקרים המובילים בעולם נימצא רוברט פארקר שמשוייך למגזין האדבוקט. תחום התמחותו של פארקר
אזור נאפה שבארה"ב, פארקר נחשב לגורו בפני לא מעט מחובבי היין בעולם.

בעולם נהוג לדרג את היינות בציונים של  0 עד 100 כאשר אין כמעט יינות בציון 100 ומתחת ל 50, אלא אם מדובר ביין שערורייתי מאד. הציון שניתן ליין נועד להבדיל בין יינות האיכות לבין השולחניים.
כל מגזין מדרג לפי טבלה מסודרת כאשר יש הבדלים קטנים בין המדרגים.
למשל ציון 80-89 של הספיקטטור אומר יין טוב עד טוב מאד, בעל איכויות. באדבוקט הציון מדבר על יין
שהוא קצת מעל הממוצע ועד יין טוב.

ההבדלים הקטנים בעיקר מגיעים מהשוני בטעם של המדרגים.

העבודה שמדובר בטעם אישי גרמה ללא מעט חובבי יין קצת לסלוד משיטת הדרוג הזאת. להתייחס אליה בערבון מוגבל מאד.
גם בארץ ישנו מבקר יינות שנחשב לגורו באופן מסויים, וזהו דניאל רוגוב. נחשב למפורסם ביותר בין מבקרי היין הישראלי.

מבחינת היקבים בעולם במיוחד אלו שיינותיהם מקבלים ציונים של 95-99 (ואפילו טיפה פחות לפעמים), היוקרה בציונים גם מתורגמת לכסף רב.
כלומר יקב שהיינות שלו נחשבים לבעלי דרוג גבוהה במיוחד, יכול לדרוש על היינות שלו גם מחיר גבוה במיוחד,
כאמור בדרך כלל יינות אלה מיוצרים גם בכמויות קטנות מאד.

חשוב מאד לזכור שיין זה טעם אישי. ועל כן צריך להתייחס לדרוג היין בערבון מוגבל. תמיד צריך לבדוק
כאשר כבר כן מתייחסים לדרוג, מי המדרג ומה תחום ההתמחות שלו.


ככה מדרגים יין

רוברט פארקר

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה