8.2.2011

הפלישה של המבעבעים : על קאווה,פרוסקו ושמפנייה

בשנה האחרונה חלה עלייה בצריכת יין מבעבע בארצנו, היין שהפך למותג עולמי השמפנייה
היא יקרה יותר. לכן בעולם מייצרים תחליפים שונים לאותה שמפנייה מפורסמת.
הקאווה הספרדית והפרוסקו האיטלקי מקבעים לאט לאט את מעמדם ברוב
האירועים החברתיים.
ולא לא שכחנו גם בארץ עושים מבעבעים.

כמה מילים בסיסיות על :

שמפנייה
המלך של היינות המבעבים ובעצם המוכר ביותר, מיוצר אך ורק במחוז שמפיין שבצרפת.
מיוצר בשיטה מסורתית לייצור יינות מבעבעים ואף יש פיקוח של וועדה כדי לשמור על חוקי עשיית היין
לפי המסורת. הענבים המשמשים לייצור השמפנייה הם שרדונה,פינו נואר ופינו מוניה.
הייחוד הוא בהתססה שנייה של היין, שלאחר תסיסה של עד 3 שנים, יש אדם שתפקידו לסובב כל יום את
הקבוקבים כרבע סיבוב ליום כאשר הבקבוק מוטה כלפי מטה.
ואז כאשר המשקעים מצטברים ליד הפקק הבקבוק נפתח והמשקעים מועפים החוצה.
לפני שבוצע הוצאת המשקעים השמפנייה הייתה עכורה ועד היום נמכר בשם "השיטה הקדומה".

שמפנייה צריכה להיות מיושנת לפחות 3 שנים, אך רוב היקבים מיישנים אף יותר מכך.
ניתן למצוא שמפניית "בלאן דה בלאן"(אך ורק שרדונה),"בלאן דה נואר"(זנים אדומים) ואף ברוט או סמי(יבש או חצי יבש).

קאווה
יין מבעבע ספרדי אשר מפאת העובדה שאסור לקרוא לו שמפנייה  בגלל חוקי האיחוד האירופאי, קיבל את השם קאווה
שמשמעותו מרתף בספרדית. ייצור הקאווה החלה כבר ב1872 כאשר בשל מגפה שפרצה בכרמים
נהרסו רוב הזנים האדומים של הענבים.
היין מיוצר בשיטה המסורתית של השמפנייה אך ההבדל הוא בזני הענבים כאשר משתמשים בזנים
מקומיים (xerel-x , macabeo ,parellada) ורק לפני 25 שנה ניתן אישור להוסיף את השרדונה.
איזור הקאווה היא ברצלונה.

פרוסקו
המבעבע האיטלקי, שתופס תאוצה בישראל הוא השונה ביותר מהיינות שהוזכרו למעלה.
השינוי המהותי שהיין מיותר בשיטת charmat אשר אומרת שאת התסיסה השניה מבצעים במכלי נירוסטה.
הפרוסקו מעוגן בחוקי היין של איטליה כאזור (DOC) ולכן רק שם מייצירים אותו.
היין מיוצר מענבי הגרלה באיזור וונטו בעיקר.

ב1891 נקבע בחוזה מדריד שרק יין המיוצר בשמפיין יוכל לקבל את השם הנחשק,
ועל כן יינות שלא מהאזור מציינים שהיין שלהם מיוצר בשיטה זהה "השיטה המסורתית" כל גבי היין.

בישראל כיום מיצרים יינות מבעבים בשיטה המסורתית, מכיוון שאין בארץ ענבי גרלה או את הענבים
הספרדיים, לא ניתן לייצר את הקאווה או הפרוסקו בישראל.
מכיוון שהייצור הוא יחודי לכל אזור אין ברשותנו את הידע לעשות זאת.

מבחינת מחירים, שמפנייה בארץ ניתן למצוא החל מ200 שח, כאשר קווה או פרוסקו ניתן למצוא החל מ30 שקלים

שמפנייה

קאווה 

פרוסקו

מבעבע ישראלי של ירדן


אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה